Vánoce jsou každoročně spojené s dárky, stromkem a tradiční večeří. A právě po ní řada z nás trpí poměrně častým problémem – pálením žáhy. Máme pro vás sedm potravin, které by vám mohly při těchto obtížích pomoci.
Pálení žáhy vzniká tím, že se obsah žaludku putuje zpět do spodní části jícnu. Těmito příznaky trpí až desetina obyvatel, u těhotných to může být až polovina.
Proti pálení žáhy samozřejmě existují léky. Ne vždy jsou ale po ruce, a tak si často musíme vystačit s tím, co máme doma. Musíme ale upozornit, že ne všechny rady stoprocentně fungují u každého. Řešení potíží je individuální, je tedy potřeba vyzkoušet, co přesně vám pomůže.
Nejrychlejší pomoc je poměrně snadná – dát horní polovinu těla do zvýšené polohy a napít se vody, nejlépe vlažné. K tomu si můžete dát jedlou sodu. Při opakovaných obtížích to nemusí zabrat vždy.
Dobrým doplňkem k vodě je zázvor, resp. čaj z něj připravený. Nastrouhejte zázvor, přelijte ho horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Stejně tak můžete použít bylinky, jako například meduňku nebo mátu.
Podle rad našich babiček je osvědčeným lékem také sklenka mléka. Právě mléko totiž neutralizuje kyselinu v jícnu. Starosti s pálením žáhy může odstranit také šťáva z aloe vera nebo pár mandlí.
Náš poslední tip zřejmě nebude moc překvapující. Zkuste si dát prostě kyselou okurku a uvidíte, zda pomůže stejně jako po náročném večeru.
Jedlá soda, zázvorový čaj, bylinky, mléko, šťáva z aloe vera, mandle i kyselá okurka se snaží odstranit příznaky pálení žáhy. Nejlepší ale je tomuto onemocnění předcházet. Pokud to půjde, tak jezte raději v malých dávkách, dopřávejte si dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny, nepijte moc alkoholu, ale naopak dodržujte pitný režim (neperlivá voda). zdroj:http://www.jentodobre.cz/